Égigérő zöldfelületek Barnagtól Vácig – íme az idei KlímaSztár díjasok

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség idén 7. alkalommal hirdette meg a magyarországi KlímaSztár díjat. Az Égigérő zöld – KlímaSztár 2024 felhíváson ezúttal olyan települési jó példákat kerestek, ahol közterületen klímaadaptív gyepgazdálkodás folyik, vagy biodiverz évelőágyások kialakításával beporzóbarát zöldterületek, zöldfelületek jöttek létre.

A pályázatra beérkezett 17 jelölésből 5 hazai település – Barnag, Debrecen, Kecskemét, Újpest és Vác – mintaértékű zöldfelület-kezelési gyakorlatai nyerték el az Éghajlatvédelmi Szövetség KlímaSztár 2024 díjait. A díjakat Nagykovácsiban, a Teleki-Tisza kastélyban, a Zöld Civil Szervezetek Országos Találkozójának  https://greenfo.hu/hir/nagykovacsiban-zajlik-a-zold-szervezetek-33-orszagos-talalkozoja/  keretében szervezett május 24-i szakmai programon vehették át a területek kezelésében közreműködő önkormányzatok és szervezetek képviselői.

“Az éghajlatváltozással járó kihívásokhoz rövid és hosszú távon is alkalmazkodnunk kell, ez pedig különösen fontos kérdés a sűrűn beépült városok, terjeszkedő települések tekintetében. Az egyik sarkalatos pont, hogy hogyan fogjuk kezelni a jövőben a települési zöldterületeket, melyek nem csak rekreációs szempontból fontosak, de komoly szerepük van a városi hősziget-hatás csökkentésében, a csapadékvíz-gazdálkodásban vagy éppen a biodiverzitás megőrzésében” – mondta el Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke, akivel a díjátadó után Szilágyi László beszélgetett. 

A nyertesek:

Barnag Község Önkormányzata, RÉT – Regeneratív Élőhely Tervezői közösség – Barnag, Mocsoja liget https://elohelytervezes.hu/blog/klimasztar-dij-elismeresben-reszesultunk-a-mocsoja-liget-fejleszteseert

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata – Vadvirágos Újpest

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata – Debrecen, Kondorosi-ér menti vadvirágos területek

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Zöld küldetés Egyesület – Kecskeméti esőkertek

Vác Város Önkormányzata, Váci Egyházmegye, BagolyBükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület – Vác, Kálvária-domb

Részletek a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség honpapján: http://eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/klimasztar-2013/372-egigero-zoldfeluletek-barnagtol-vacig-klimasztar-dijjal-ismertek-el-a-mintaerteku-telepulesi-zoldfelulet-gazdalkodasokat

Oldal Tetejére