Árasztó-part: 2. évad – jobb lesz-e egy jó hely az első nyár visszajelzései alapján?

Ipari környezetbe épített oázis lett a 2021-ben átadott újbudai Árasztó-part, mégha a maga módján nagyon hiányzik is víz, pontosabban a fürdőzési lehetőség az albertfalvai Duna-parton. Ám a nagy folyó látványa, a barátságosan kialakított, gyerekeknek is élményeket rejtő terület a gyárkémények szomszédságában is ad egyfajta felüdülést, ez a legutóbbi hétvégén, az idei szezonnyitáskor magunk is megtapasztaltuk a forróságban.

A hangulatot fokozta, hogy a tűzrakón a sütés-főzés máris beindult, az árnyék azért hiányzott nekünk, bár végül is a városhoz közeli bejáratnál lévő vízparti erdőbe be lehet menekülni. A strandröplabda-pálya felkeltette az érdeklődésünket, a gyerekek pedig még sokáig boldogan eljátszottak volna a mezítlábas tanösvényen vagy a hintákon, ám fél tizenkettő felé már bántóan erősnek éreztük a napsütést.

Az Árasztó-part jelenlegi formája a város és folyó kapcsolatát építő Valyo Egyesület érdeme, és az első évad visszajelzései alapján vár a második nyár. Mint az egyesület a honlapján írja:

Csend és nyugalom a nagyvárosi forgatag helyett, legtöbben emiatt kedvelték. (…) A kihelyezett tárgyak közül pedig a tűzrakót szeretnék a legtöbben kipróbálni. A 2021. nyár végétől novemberig megnyitott Árasztó-part kialakítása során szem előtt tartottuk, hogy lehetőséget nyújtsunk a visszajelzésre, hiszen ezekre alapozva szeretnénk fejleszteni a helyszín kialakítását az elkövetkező szezonokban.

Mint kiderül, éppen olyan közterületet szerettek volna teremteni, ami a csendet és a nyugalmat szolgálja. Gyalogosan, kerékpárral és autóval is szívesen jönnek ide, ebben a sorrendben, ami elég biztató. Az adottságainak köszönhetően sokoldalúan berendezett a területet, különböző szabadtéri bútorokat (napozóágyakat, piknikasztalokat), eszközöket, játékokat az ide látogatók ki is használták.

A Valyo számára a legfontosabb, hogy a környékbeliek szívesen járjanak ki ide, az első szezon alapján ez így is lett. Nem csak a hétvégi napokon telt meg a partszakasz élettel, mint írják, a visszajelzések alapján sokan hétköznaponként is szívesen járnak ki ide sétálni, kutyát sétáltatni, kerékpározni.

A büfé, étel, italmérés lehetőségéről megoszlanak a vélemények, hiszen a felmérések szerint sokan éppen a vendéglátás  hiánya miatt kedvelik az Árasztó-partot. Őszintén szólva ebben van valami így elsőre, de másodikra is, hiszen hasonló környezetbe összehozott vendéglátós helyet találunk a közelben, az innen délre fekvő, a maga módján zseniális Dunapart Megállót.

Néhány, értelmes szabadidőre szakosodott oldal is felfedezte tavaly az Árasztó-partot, mint az Én Budapestem írja:

A parkot a „placemaking” – térteremtés módszerével alakították ki, ennek lényege, hogy elsőre kis léptékű beavatkozással és változásokkal alakítanak át egy területet, aminek során a hely adottságait is messzemenőkig figyelembe veszik. A cél az, hogy hosszú távon az ilyen fejlesztések során szerzett tapasztalatokból tanulva lehet a nagyobb volumenű projektekbe belevágni, itt például hogy hogy indulhat ennek a kihasználatlan Duna-parti területnek a fejlesztése.

Oldal Tetejére