Tenyérnyi csendes zug, hangulatos zöld oázis a dél-alföldi mezőváros közepén. A kisgyermekes családok egyik kedvelt helye a Rotary tanösvény.

Két esztendő egy ember életében gyorsan elrepül, egy kert esetében már ennyi idő alatt körvonalazódnak az első próbálkozások eredményei. A Rotary sétányt 2022 tavaszán hozták létre Hódmezővásárhely szívében, az eltelt rövid idő alatt a hangulatos „mini ligetet” a vásárhelyiek megkedvelték, kedvelt közösségi térré vált a városlakók körében. A rovarokat is egy csapásra odavonzották az illatos virágok: pillangók és más beporzók hada libben tavasztól őszig a vadvirágos ágyások felett.

Megpihenni egy árnyas padon, méhecskék dongását hallgatni a napsütésben, egy limonádét elszürcsölni az ódon téglafalak tövében, mindez mesebeli érzés. Egy helyi rovarbarát számításai szerint mintegy 38 fajta pillangó él a tanösvénnyé bővített sétányon.

Gondosan megválogatott növények

A tarka lepkék nem véletlenül szeretnek a Rotary tanösvényen, hiszen a vásárhelyi kertészek tudatosan telepítettek számukra csalogató növényeket. A kertet tervező szakemberek számos őshonos, valamint száraz éghajlatról származó növényt ültettek a tenyérnyi területre.

„A verbéna, a ligeti zsálya, a levendula szárazságtűrők, alig párologtatnak, nem igénylik az öntözést. Többek között ettől lesz fenntartható egy kert. Van egy csapunk, de erről is kizárólag „vészöntözést” végzünk az extrém száraz időszakokban, ami évente legfeljebb egyszer-kétszer fordul elő”

– mesélte Sirkó Zoltán kertészmérnök a Zöld Hangnak.

A kert tervezője – Szeged és Hódmezővásárhely korábbi főkertésze – a holisztikus gondolkodás fontosságát és a fenntarthatóságot hangsúlyozta.

Több ezer tő évelő növény, fák, rovarhotelek és műfészkek növelik a sétány lakóinak „komfortérzetét”. A hangulatos zug megépítésekor az emberek tájékoztatására is gondoltak az építők, információs táblákat helyeztek ki az idelátogatók számára a Rotary-sétányon. A varázslatos kis park támogatók önzetlen felajánlásából, mintegy 11,5 millió forintból készült el a hódmezővásárhelyi kőfal tövében.

Sokszínű élővilág

A sétány a sokszínű évelő növényeknek köszönhetően minden évszakban más-más arcát mutatja. Ahogy a kert kedvelőinek Facebook csoportjából is kiderül, a hobbifotósok számára is sok meglepetést tartogat a kies hely.

Bámulatosan változatos a növényvilág, gyöngyikék, törpe nőszirmok, nárciszok, liliomok, sásfélék, zsályák, vasvirágok, őszirózsák, fűszernövények, valamint árnyékvirágok díszítik a kanyargó utat. A kert tervezői rovarhoteleket, mű fecskefészkeket, madárodúkat és madáretetőket is kihelyeztek az itt élő állatok számára.

A hely a rovarok számára roppant vonzó, ezt mutatja, hogy tavaly mintegy 38 nappali lepkefaj egyedeit számolta össze az ösvényen egy helyi állatbarát. Fecskefarkú pillangó, kis rókalepkék, déli boglárka, vérpettyes medvelepke és számos más, védett faj talált otthonra a színpompás méhlegelőn. A déli boglárka egy mediterrán faj, mely inkább csak nyáron téved ide, de vannak fajok, amelyek még november első napjaiban is megfordulnak a Rotary sétányon.

A színpompás beporzók legjobban a lila virágokat szeretik, így a levendulák környezetében mindig nagy a forgalom. A verbénát és a zsályát is kedvelik a lepkék. A sétány a kezdetektől fogva kiválóan működött a területen csak úgy hemzsegtek a színpompás lepkék.

Helyben tartani a vizet

A vásárhelyi sétány a nemzetközi Green city hálózat részeként épült, ezért sem meglepő, hogy a park kivitelezésének az ökológiai lábnyoma rendkívül szerény. Ez is a tudatos tervezés eredménye. Az építéskor helyi komposztot és famulcsot használtak, valamint egy kisebb rész burkolata is helyi bontott anyagból készült.

A Green city egy Hollandiából indult nemzetközi mozgalom, amely 20 éve Magyarországon is jelen van, a zöldebb városokért alakult. A szellemiség – egyben a hazai példák – egyik fő motívuma a tudatos vízmenedzsment, ami azt jelenti, hogy helyben kell tartani a lehulló csapadékot.

„A városkertészetet a tájba ágyazva kellene szemlélni, ez azt jelenti számomra, hogy a városban is helyet kell biztosítani a víznek. Erre ideális lehetőséget nyújtanak a negatív domborzati elemek, melyek alkalmazásával a vizet helyben tartjuk, időt adunk beszivárogni neki a talajba. Ilyen módon alakítottuk ki ezt a területet”

– fejtegette a szakember.

Rekreáció, oktatás és szemléletformálás

A vásárhelyi Rotary Club adományozóinak, a helyi vállalkozóknak nem titkolt célja volt a sétánnyal, hogy a lakóknak bemutassák, eredetileg milyen célt szolgált a település központjában húzódó robosztus kőfal. Az árvízvédelmi falat 1879-ben építették, és a sétányon festői hátteret biztosít az előtte kialakított ágyásokban pompázó növényeknek.

A Rotary sétány hamar népszerű lett a város lakóinak körében, az emberek szeretnek végig sétálni a kanyargós ösvényen. A szülők a gyermekekkel megvizsgálják a rovarhoteleket, lelkesen átböngészhetik a tájékoztató táblák feliratait. A mesebeli tanösvény amellett, hogy a beporzókat segíti, az emberek számára is kedves pihenőhely. A sétány több iskola és óvoda közvetlen közelében fekszik, a mesés hely hamar idevonzotta a gyerekeket és a pedagógusokat. Sirkó Zoltán szerint a vásárhelyiek tudatformálásában is sokat segíthet egy fenntartható városi kert. Nem mellesleg, biztosítja a fenntarthatóság, a klímavédelem, az oktatás és a turizmus összhangját.

fotók: Járainé Szabó Erzsébet és Szalai Tünde