Lignittel, a legrosszabb minőséés legnagyobb légszennyezést okozó barnaszénnel kívánja helyettesíteni a kormány az orosz gázt több mint 800 közintézményben. Az első borsodi általános iskola a napokban már meg is kapta a nekik télre járó mennyiséget a lignitprogramért felelős miniszteri biztostól. A lignit lakossági felhasználását meg kellene szüntetni, nemhogy kiterjeszteni, ugyanis katasztrofális hatással lesz a levegőminőségre és az ott élők egészségére – figyelmeztet a Levegő Munkacsoport vezetője.

„A lignit elégetése a fatüzelésnél is ártalmasabb: magasabb a víz- és kéntartalma, és alacsony a fűtőértéke. Katasztrofális hatással lesz a levegőminőségre, és ezzel az ott élők életminőségére, egészségére, ahol széles körben ezzel kezdenek fűteni.

A lakossági felhasználást semmiképp sem lenne szabad megengedni, sokkal inkább meg kellene szüntetni.

A Mátrai Erőműben ugyan használják, de az ott működő szűrőberendezések jelentősen csökkentik a károsanyag-kibocsátást. Ilyenek nincsenek a háztartásokban. A lignitben lévő magas kéntartalom ráadásul a lakossági tüzelőberendezéseket is idő előtt tönkreteszi” – válaszolta a Very Important Planet érdeklődésére Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. A civil szervezet vezetőjét arról kérdeztük, milyen várható hatása lesz a kormányzati barnaszénprogramnak a légszennyezésre. A nyár végén indult program célja a hazai lignitbányászat felfuttatása, illetve az orosz gáz kiváltása a leggyengébb minőségű szénnel, minél szélesebb körben.

Lignit. Fotó: Pixino

Súlyosan szennyező segítség közintézményeknek

A kormányzati terv első sajtónyilvános eseményeként nemrégiben Riz Gábor lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos Kisgyőr általános iskolájába látogatott. Arról beszélt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tanintézmény elsők között kapta meg a kormányzat „nagylelkű” segítségét: azt a hazai barnaszenet, amellyel a télen fűteniük kell. Kiderült, a kormány tervei szerint közintézmények, iskolák, óvodák, bölcsödék százait fűtenék súlyosan környezetszennyező módon. Az ózdi fideszes politikus elmondta, a Belügyminisztérium (BM) előzetes igényfelmérése szerint az idei télre a lignittüzelési körbe bevont több mint 800 intézménynek közel 33 ezer tonna szénre lenne szüksége a fűtéshez. A BM és a katasztrófavédelem segítségével közúton és vasúton hamarosan mindenhová eljuttatják a kellő mennyiségű lignitet – ígérte. A miniszteri biztos állítása szerint egyébként Magyarországon körölbelül 2,5 milliárd tonna kibányászható szén van, ami kétszáz évre elég.

Eddig is évi 60 milliárdos kárral járt a lignit használata

A lignit – amelynek már a bányászata is környezetkárosító – égésekor kénsav és kénessav képződik, mely marja, roncsolja a nyálkahártyát, tüdőt, légutakat, a levegőbe kerülő illékony szervesanyag és részecskeszennyezés (PM10, illetve PM2,5) pedig nagy számú idő előtti elhalálozást okozhat. Ez fokozottan igaz a szűrőberendezés nélküli háztartási tüzelőberendezésekre, amiről egy korábbi amerikai-kínai tanulmány kimutatta, hogy nagyjából százszor több széntartalmú szennyező részecske jut általa a levegőbe, mint az erőművi égetés során.

Egy három évvel ezelőtti publikáció szerint (évente nagyjából 400 ezer tonna lignitet éget el a hazai lakosság, 50-80 ezer család – több százezer ember – fűtését biztosítja. Közben pedig legalább évi 60 milliárd forint kárt okoz a lakosság egészségében és a környezetben. Az a további 33 ezer tonna lignit, amivel a legújabb kormányzati program számol, nyilvánvalóan csak ronthat a légszennyezési helyzeten. Pedig a becselések szerint a (nedves) fa- és lignit égetése évente már most is 12-13 ezer ember idő előtti halálát okozza Magyarországon.

Sokan fűtenek szabálytalanulForrás: Levegő Munkacsoport

Az épületek energiahatékonyságára kellene költeni

„A legnagyobb problémát vidéken, kistelepüléseken fogja okozni, ha az eddiginél is szélesebb körben használják majd a lignitet, a nagyobb városokban ugyanis jellemzően gáz-, illetve távfűtési rendszerek működnek. Azaz ahol télen eddig is rossz volt a levegőminőség a fa- és lignittüzelés miatt, ott várhatóan még tovább romlik majd a fűtési szezonban” – mondta Lukács András. A Levegő Munkacsoport elnöke hangsúlyozta, az energiahatékonyság érdekében sokkal inkább épületkorszerűsítésre, -szigetelésre kellene fordítani a kormány által másra költött forrásokat.

A borítóképen egy lignitbánya látható. Fotó forrása: Wikipedia Commons