Még nem tudni, mekkora a kár a bükki erdőtűz után

Mintegy száz hektárnyi területen égett a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút és Lillafüred között, mely július 1-jén délután keletkezett. Az eső is segített eloltani a szárazságban gyorsan terjedő tüzet – írja a Sokszínűvidék.hu.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai, az ózdi és a szerencsi hivatásos, valamint a mezőcsáti önkéntes tűzoltók több oldalról támadva kezdték az oltást, melyet szombaton hajnalra sikerült eloltani.

Bár az éjszakai csapadék is segítette az oltást, a lángokat csak komoly küzdelem árán sikerült megállítani: 14 járművel 44 hivatásos tűzoltó és 2 járművel 12 önkéntes fékezte meg a terjedést, mindezt többnyire kézi szerszámmal, háti permetezővel, mivel a legtöbb helyet nem lehetett a tűzoltóautókkal megközelíteni  – tájékoztatta a lapot a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

A kár mértéke egyelőre nem ismert, de becslések szerint 100 hektárnyi fenyves, cserjés, bozótos égett.  A nagy szárazságban a tájidegen gyantás fenyő gyorsan lángra kap. A Bükki Nemzeti Park munkatársai helyszíni szemlét tartanak, így drónnal, a levegőből is megvizsgálják majd az érintett területet. Azt sem tudni még, hogy az állatok hogyan vészelték túl, és milyen pusztítást okoztak a lángnyelvek az erdei élővilágban. 

„Mit várunk? Teszi fel a kérdést a Facebookon Gálhidy Lászó, a WWF Magyarország erdő programjának vezetője.

„Tájidegen fafaj, monokultúra, gyanta, meleg. Előbb-utóbb minden fenyvesünket utoléri a tűz, a rovarkár, vagy az egészségügyi termelés. Csak remélhetjük, hogy utána vegyes, őshonos fafajokból álló erdőt újít fel helyette a gazdálkodó, pláne ha a hely egy nemzeti park közepe” – írja a szakember.

A borítókép illusztráció. Pixabay/ Hans

Oldal Tetejére