Rákosrendező fejlesztése – mire van szüksége Budapestnek?

  Budapest jövője címmel tartott a főváros szakmai fórumot a nemrég felújított Merlin színházban, ahol az egyik kerekasztal beszélgetés fő témája az elhíresült rákosrendezői Mini-Dubaj tervezett beruházás kapcsán a városfejlesztés, városzöldítés volt.

  A rozsdaövezetekkel kezdeni kell valamit: ebben a szakma és a nyilvánosság is egyet tud érteni. De mit, és hogyan? Milyen városrendezési, szociológiai tervezési elveknek kell(ene) érvényesülnie egy új Rákosrendező-koncepcióban? Közösségi tervezés, központi tervezés, élhető terek és szolidáris városok: ezek a koncepciók versengenek egymással minden új városrész építése esetén. Hogyan reflektál a várostervezés alapdilemmáira a Főváros?

  A fórum után derült ki, hogy az Orbán kormány – fittyet hányva az érintettek véleményére – a kormánypárti országgyűlési képviselők szavazataival kiszolgáltatta az arab befektetőkben a területet, és még közpénzből meg is támogatja a luxuslakások és felhőkarcolók környezetidegen ingatlanmutyiját.

  A Rákosrendező fejlesztése – mire van szüksége Budapestnek? c. kerekasztal résztvevői:

  (Sarkadi Péter fotóján balról jobbra)

  Zsuppán András – újságíró (Válaszonline), moderátor
  Tosics Iván – szociológus városkutató
  Tihanyi Dominika – tájépítész Új irány csoport
  Takács Ákos – építész
  Balogh Samu várostervező – a főpolgármester kabinetfőnöke

  A beszélgetés néhány gondolata.

  –  Hol van a kompromisszum a megfizethetőség, a szociális és a zöld szempontok között?
  Bécs Aspern példája.

  –   Mini-Dubaj és a Belgrade Waterfront (a szerb maxi-Dubaj) https://greenfo.hu/hir/a-belgradi-ingatlanmutyi-budapestet-is-tonkreteszi/  beruházás réme

  – Legyen a városlakóknak lehetősége alakítani a saját jövőjét, és az ne a kormány akaratán és a befektetők profitszándékán múljon.

  – Szép és jó a főváros Parkváros terve, de nincsenek mögötte számítások.

  Oldal Tetejére