„Miután a kormány elvonta Gödtől a Samsung-gyárból befolyó iparűzési adót, a fideszes többségű Pest Megyei Önkormányzat ezeket a pénzeket nyíltan a Fidesz érdekében kampányoló, »civilnek« hazudott egyesületeknek juttatja” – írja Facebook-oldalán Dorosz Dávid, a Párbeszéd politikusa.

👉 Tudjuk, hogy a Fidesz nem riad vissza a piszkos eszközöktől, de mindenkinek joga van tudni, hogy kik segítettek a…

Közzétette: Dorosz Dávid – 2022. május 4., szerda

Hozzáteszi, a Gödtől elvont pénzeket a megye pályázaton osztja ki a civil szervezetek számára. A fideszes többség rögtön az első körös pályázaton 14,9 millió forintot ítélt meg a Dunakeszi Kistérségért Egyesület számára, majd negyed évvel később további 17,9 millió forintot. A négy sikeres pályázatból kettőt egy „regionális lap működtetésére”, a harmadikat rendezvényszervezésre, a negyediket pedig táboroztatásra nyerték. Majd az egyesület elindította a Térségi Tények elnevezésű lejárató weboldalt és Facebook-oldalt, valamint idáig két beszélgetős estet szervezett 20-30 fő látogatóval. Bár Dorosz szerint a Facebook-oldalt kevesen látogatják, de látható, hogy a kampány alatt több mint 300 ezer forintot költöttek Facebook-hirdetésre.

Mint Dorosz Dávid megfogalmazza, a Fidesz tehát civilnek hazudott egyesületeknek juttat pénzt, amelyek erős kampánytevékenységet folytatnak. Ugyanakkor azt is megjegyzi a Párbeszéd politikusa, hogy a Dunakeszi Kistérségért Egyesület sajnos nem köthető közvetlenül a Fideszhez.

A politikus a posztjában felhívja a figyelmet, hogy Varga Zoltán Péter jobbikos ellenzéki képviselő betekintett az egyesület irataiba, amelyekből kiderült, hogy az egyesület magukat ellenzékinek mondó személyekhez kapcsolódik.

👉 Én és Dorosz Dávid is többször adtunk hírt a fideszes döntéssel Gödtől elvont Samsung-adóból megtámogatott “független”…

Közzétette: Varga Zoltán Péter – 2022. május 4., szerda

„A fiúk ügyesek, ugyanis az egyesület elnöke egy bizonyos Rózsavölgyiné Somogyi Hedvig Ágnes, aki Vácdukán pedagógus, és nem ismert szereplője a közéletnek, nincs látható civil tevékenysége – tehát nyilván nem az ő elismert tevékenységét »jutalmazta« a fideszes megyei önkormányzat az összesen 33 millió forinttal. Rákeresve néhány cikket találhatunk, amelyet szerzőként jegyez a gödi városi lapban” – írja a politikus.

Dorosz Dávid hangsúlyozza, az egyesületi papírokból kiderül, hogy az egyik alelnök Lukácsi Bálint, aki Dunakeszin „ellenzéki” önkormányzati képviselő, a másik alelnök pedig Lőrincz László, aki Gödön lett az ellenzéki együttműködés színeiben 2019-ben alpolgármester.

„Lőrincz – a pletykák szerint pont Lukácsi Bálint hatására – később kilépett a gödi ellenzéki együttműködésből, a gödi polgármester pedig Lukácsitól szabadult meg 2020-ban. És igen, ez az a Lőrincz László, aki a Valódi Demokrata Párt nevű kamupárt jelöltje volt a választáson, és a kampány során folyamatosan hazugságokat terjesztett rólam” – jegyzi meg Dorosz.

Mint írja, Lőrincz László kampánya néhány posztból állt, valamint abból, hogy helyi Facebook-csoportokban őt próbálta lejáratni. Teljesítményét jól jellemzi, hogy néhány szavazattal kapott csak többet, mint ahányan ajánlást adtak neki (Lőrincz 583 ajánlást adott le, és 624 szavazatot kapott).

„Nyilvánvaló, hogy az indulása a Fidesz érdekében történt”

– szögezi le a politikus.

Hozzáteszi, Lukácsi Bálint még DK-s színekben jutott be Dunakeszi képviselő-testületébe, de onnan kilépett, majd a fideszes többségtől jutalmul Ifjúságvédelmi és Drogprevenciós Tanácsnok címet kapott. Szerinte azonban egy fideszes többségű önkormányzat soha nem ad pozíciókat ellenzéki személyeknek – ráadásul Lukácsi tanácsnoki tevékenységének semmi érdemi nyoma nincsen.

Mint írja, az egyesületet 2021 elején alapították, a székhelye annak a Dr. Tóth Ágnes DK-s megyei képviselőnek a címére van bejegyezve, aki vastagon érintett abban, hogy ilyen rosszul működik a gödi ellenzéki együttműködés. Dr. Tóth Ágnes ráadásul tagja is az egyesületnek, és a székhelyhasználati hozzájárulást is személyesen ő írta alá.

Dorosz Dávid a bejegyzésben kiemeli, az egyesület tagsága éppen a szükséges minimum 10 fő. A Lukácsi, Lőrincz és Tóth Ágnes melletti további hét tag közül négynek Lőrincz vagy Lőrinczné a vezetékneve, egy fő pedig Lukácsi Bálint rokona.

„De miért is érdekes ez?”

– teszi fel a kérdést Dorosz.

Szerinte a Fidesz rendszerét, mint cseppben a tenger mutatja ez: közpénzt fordítanak át „civilnek” hazudott pénzekké, amelyek egy részéből lejárató kampányt finanszíroznak, másik felét meg minden bizonnyal elszámolják személyes kiadásnak: azaz fizetésnek.

„Hiszen az egyesület által egy helyi online média működtetésére bezsebelt 14,24 millió forintnak töredéke csak egy WordPress-alapú weboldal létrehozása (legyen mondjuk 300 ezer forint), a Facebook-hirdetések összege (összesen 525 ezer; a ‘Térségi Tények’ 317 ezer forintot, míg Lőrincz László 208 ezer forintot költött), valamint a lejárató szórólapra számoljunk 2 millió forint költsége. Látható, hogy ebből 11 millió forint a tiszta hasznuk. Összefoglalva tehát a Fidesz összesen 33 millió forint közpénzből vásárol meg magukat ellenzékinek beállító embereket – Lukácsi Bálintot (ex-DK), Lőrincz Lászlót (ex-DK) és Tóth Ágnest (ma is aktív DK-s képviselő) – akik a családtagjaikat is felhasználják (egyesületi tagokként) a közpénzek lenyúlására és mocskolódó kampányok szervezésére. Így működik helyben a jól kitalált rendszer. És nincs okunk feltételezni, hogy az ország más pontjain ne hasonlóan intéznék a helyi lejáratókampányokat” – zárja bejegyzését Dorosz Dávid.