Az omikron koronavírus variáns ügyesebben cselezi ki a védelemmel rendelkezők immunrendszerét, mint a delta variáns egy friss dán kutatás eredményei szerint, mely megmagyarázza, miért terjed gyorsabban – írja a Portfolio.hu a Reuters cikke alapján. A dán kutatók megerősítették, hogy minden jel szerint enyhébb lefolyású betegséget okoz az omikron, és kifejezték reményüket, hogy ez akár az utolsó koronavírus hullám is lehet.

 A vírusok egy sor ok miatt gyorsabban terjedhetnek, például több ideig maradnak életben a levegőben, hatékonyabban fertőzik meg a sejteket, vagy könnyebben kicselezik az immunrendszert. 12 ezer háztartás adatainak vizsgálata után dán tudósok arra jutottak, hogy az omikron 2,7-3,7-szer gyorsabban terjed, mint a delta a szinte teljesen átoltott dán népességben.

A többek között a Koppenhágai Egyetem és a dán statisztikai hivatal közreműködésével létrejött tanulmány szerint az omikron azért terjed gyorsabban, mert ügyesebben cselezi ki a megszerzett immunvédelmet.

Tehát a variáns nem az alapvető terjedési képességét, azaz ragályosságát növelte. A tanulmány eredményeit, módszertanát még más kutatóknak is ellenőrizniük, validálniuk kell.

A dánok 79 százaléka teljesen immunizált, 48 százalékuk pedig a harmadik oltását is megkapta, 10-ből kilencen a Pfizer vagy a Moderna készítményét kapták. A tanulmány megerősítette, hogy a harmadik oltás erős védelmet nyújt az omikron ellen, és hogy a háromszor oltottak körében lassabban terjed a vírus variánsoktól függetlenül is, mint az oltatlanok körében.

Bár az omikron gyorsabban terjed, de kevésbé súlyos betegséget okoz, mint a delta – jelentette ki Tyra Grove Krause, a tanulmány egyik szerzője. Az omikronnal fertőzöttek feleakkora eséllyel kerülnek kórházba, mint a deltás betegek. Dániában jelenleg 93-an szorulnak kórházi ellátásra, és kevesebb, mint öten szorulnak intenzív ellátásra. Ez lehet az, ami véget vet a világjárványnak, és ez lehet a koronavírus utolsó hulláma- tette hozzá Krause.

Borítókép: iXimus/Pixabay