A NASA által tervezett műszer a jövőben segíthet majd kiszúrni a legnagyobb klímaszennyezőket. Az űrkutatási intézet dél-kaliforniai laborjában kifejlesztett eszköz egy nonprofit szervezet, a Carbon Mapper munkáját segíti majd abban, hogy minél pontosabban azonosítani lehessen a légköri szén-dioxid és metán forráspontjait és koncentrációját.

Ez az első alkalom, hogy a NASA több egyetemmel, valamint nonprofit és állami szervezettel társulva dolgozott együtt egy űrmisszión.

A műszer által gyűjtött adatok alapján a szervezet azonosítani tudja majd az úgynevezett szuperkibocsátókat, azaz azokat a koncentráltan szennyező pontokat, amik a globálisan mérhető üvegházhatású gázok jelentős részéért felelősek.

Új távlatokban a NASA.

Ahhoz, hogy az állami és a globális szintű klímapolitika hatékony lehessen a jövőben, elkerülhetetlen megvizsgálni, honnan kerül a légkörbe a legtöbb üvegházhatású gáz.

A World Resources Institute legfrissebb kutatása szerint a két legagresszívabban szennyező ágazat az energiaszektor és a mezőgazdaság. A globális kibocsátás 73 százalékáért felelős energiaszektorba beletartozik a feldolgozó-, építő-, villamosenergia- és a hőipar. A gázok 12 százalékát a mezőgazdasági ágazat juttatja a légkörbe.

Egy 2017-es kutatás szerint pedig mindösszesen 100 cég tehető felelőssé az összes globálisan kibocsátott üvegházhatású gáz 71 százalékáért, ebből 52 százalékot mindösszesen 25 cég juttat a légkörbe.

Ezeket az adatokat — mind forrásaikat, mind nagyságukat tekintve — a szennyezéssel kapcsolatos jogszabályoknak tükröznie kell a hatékonyabb klímapolitika érdekében. A NASA által tervezett műszer fontos részét képezheti ennek az elengedhetetlen, rendszerszintű stratégia kialakításának.

Az első Carbon Mapper műholdat 2023-ban tervezik kilőni. Az űrkutatási intézet szerint a műszer pontosságát a legkorszerűbb képalkotó spektrométer biztosítja, amivel nagyobb felbontású felvételeket tudnak majd készíteni, mint bármely korábbi műholddal.

Ezzel a kutatók reményei szerint pontosabb képet kaphatunk majd az üvegházhatású gázok forrásáról, beleértve a korábban problémás területeket, például a gázvezeték-szivárgásokat, amiknek azonosítására eddig nem létezett átfogó technológia.

A szervezet szerint a Carbon Mapper fő célja pótolni azokat a hiányosságokat, amik a metán- és szén-dioxid-kibocsátás forrásainak azonosítását övezik. Ezért úgy tervezik, a műszer által összegyűjtött adatok mindenki számára elérhetőek lesznek egy nyílt hozzáférésű weboldalon, ezzel lehetőséget adva a döntéshozóknak arra, hogy minél gyorsabban reagálni tudjanak az azonosított problémákra.

Borítókép: Pixabay/Medi2Go